Ritmul biologic și modul în care ne hrănim este influențat de anotimp, iar venirea iernii și scăderea duratei zilei aduc schimbări pentru mulți dintre noi. Specialiști citați de The Conversation atrag atenția că ora la care luăm cina poate avea un impact important asupra stării de sănătate.
Și asta, cu precădere în sezonul rece.
Ce este crononutriția
Organismul uman funcționează în baza unui ciclu zilnic de 24 de ore, cunoscut ca ritm circadian. Ritmul circadian coordonează numeroase procese fiziologice și este influențat mai ales de alternanța lumină-întuneric.
Cum pe timpul iernii lumina naturală este mai puțină, și metabolismul devine mai lent.
Dar cercetări aprofundate din domeniul crononutriției au arătat că nu doar calitatea alimentelor contează, ci și momentul din zi în care le consumăm. Iar concluzia specialiștilor este simplă: cu cât programăm mai devreme mesele, cu atât beneficiile sunt mai importante.
De exemplu...

acum 1 ora
7























English (US) ·
Romanian (RO) ·