Desertul uitat al Crăciunului românesc: taina Pelincilor Domnului sau turtelor de Ajun

acum 2 ore 13

Pelincile Domnului, un preparat cu rădăcini adânci în tradiția moldovenească, au fost treptat date uitării, rămânând doar în amintirile celor mai vârstnici și în poveștile transmise din generație în generație. „Pelincile Domnului” sau „scutecele Domnului” erau pregătite în Ajunul Crăciunului, fiind cunoscute și sub numele de julfă sau turte de Ajun, turte subțiri coapte pe plită sau în cuptor, cu o simbolistică aparte.

Pelincile Domnului – desertul sacru al Ajunului

În România de altădată, masa de Crăciun nu era doar o ocazie de belșug, ci o celebrare a credinței și a tradițiilor moștenite. Pe lângă colaci, turte și mâncărurile de post specifice Ajunului, exista un desert aparte, pregătit cu grijă și respect: Pelincile Domnului, cunoscute și ca „scutecele Domnului”.

Acest preparat, întâlnit mai ales în Moldova, era considerat o ofrandă simbolică adusă Nașterii lui Iisus. Turtele subțiri, albe, suprapuse și umplute cu o cremă delicată, aminteau de pânzele în care a fost în...

Sursa: https://www.realitatea.net/stiri/actual/desertul-uitat-al-craciunului-romanesc-taina-pelincilor-domnului-sau-turtelor-de-ajun_694d2e1cd6b3837b4e436cb3

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.