Pelincile Domnului, un preparat cu rădăcini adânci în tradiția moldovenească, au fost treptat date uitării, rămânând doar în amintirile celor mai vârstnici și în poveștile transmise din generație în generație. „Pelincile Domnului” sau „scutecele Domnului” erau pregătite în Ajunul Crăciunului, fiind cunoscute și sub numele de julfă sau turte de Ajun, turte subțiri coapte pe plită sau în cuptor, cu o simbolistică aparte.
Pelincile Domnului – desertul sacru al AjunuluiÎn România de altădată, masa de Crăciun nu era doar o ocazie de belșug, ci o celebrare a credinței și a tradițiilor moștenite. Pe lângă colaci, turte și mâncărurile de post specifice Ajunului, exista un desert aparte, pregătit cu grijă și respect: Pelincile Domnului, cunoscute și ca „scutecele Domnului”.
Acest preparat, întâlnit mai ales în Moldova, era considerat o ofrandă simbolică adusă Nașterii lui Iisus. Turtele subțiri, albe, suprapuse și umplute cu o cremă delicată, aminteau de pânzele în care a fost în...

acum 2 ore
13




















English (US) ·
Romanian (RO) ·