Destinul unui „alienat” și spitalul uitării. Ce ascundeau ospiciile de altădată?

acum 2 luni 11

Între paginile îngălbenite ale presei tecucene de la începutul secolului XX, o știre se strecoară discret, aproape anonimă, într-un colț de ziar. Scutul Tecuciului, duminică, 11 septembrie 1905: „Flăcăul Vasile Oncă, în etate de 23 de ani, din comuna Puțeni, din Tecuci, fiind atins de alienație mintală cu accese furioase, s-a dispus de poliția locală înaintarea lui la Ospiciul Mărcuța de la București.”


Câteva rânduri. O viață întreagă redusă la o formulare seacă, administrativă. „Fiind atins de alienație mintală cu accese furioase” – un diagnostic vag, o constatare lipsită de detalii, fără mărturii, fără context. Nu se știe ce a făcut, ce-a spus, cine l-a denunțat, dacă cineva a încercat să-l înțeleagă. Doar o decizie simplă, irevocabilă: îndepărtarea.


Ospiciul Mărcuța – capăt de drum pentru cei nedoriți


Mărcuța. Numele acestui ospiciu poartă cu el un întreg trecut al marginalizării. Nu era doar un loc de tratament, ci un...

Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/ce-ascundeau-ospiciile-de-altadata-boli-mintale-5216290

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.