Aspartamul, îndulcitorul artificial folosit în produse populare precum Diet Coke și Jell-O fără zahăr, a fost mult timp promovat ca o alternativă sigură la zahăr. Cu toate acestea, reputația sa este discutabilă, iar un nou studiu publicat în Cell Metabolism sugerează că ar putea fi asociat cu un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral – cel puțin în cazul șoarecilor, relatează New Atlas.
Rezultatele studiului
Cercetătorii din China, Suedia și SUA au analizat efectele aspartamului asupra sănătății vasculare. Timp de 12 săptămâni, șoarecii au fost hrăniți zilnic cu o doză echivalentă cu cea regăsită în trei cutii de băuturi dietetice. Rezultatele au indicat:
Plăci mai mari și mai grase în artere, comparativ cu șoarecii care nu au consumat aspartam.
Niveluri ridicate de inflamație, asociate cu bolile cardiovasculare.
Creșterea nivelului de insulină, care contribuie la ateroscleroză (acumularea de plăci grase în artere).
Ce...