A venit toamna, anotimpul murăturilor, o variantă sănătoasă de a consuma legume și în timpul iernii. Acestea sunt alimente fermentate, care conțin bacterii vii și au efect probiotic. Mai mult, completează și îmbogățesc microBIOTA intestinală de care depinde de imunitatea.
Celebra nutriționistă Mihaela Bilic a postat, pe pagina sa de Facebook, un amplu material despre acest subiect:
„Un pic de biochimie: lacto-fermentația este o metodă de conservare în care alimentele se lasă la macerat cu sare într-o incintă închisă, fără aer. În prezența bacteriilor (mai ales lactobacili), glucidele din legume vor fermenta și se vor elibera gaz, enzime și acid lactic. Acesta din urmă acționează ca un conservant, scade pH-ul mediului și blochează multiplicarea microorganismelor responsabile de alterarea produsului.
Aciditatea acidului lactic va distruge bacteriile patogene și va produce fermenți lactici, adică bacterii benefice cu efect probiotic. Când concentrația...