Noua acciză, cuprinsă între 76,19 şi 83,81 lei/hectolitru, ar putea duce la creşterea artificială a preţurilor, pierderea competitivităţii pe pieţele externe şi falimentul multor producători mici şi mijlocii, potrivit APEV. Acciza echivalează cu o creştere de până la 25% faţă de preţul de producţie în cazul vinurilor economice. Marja de profit în acest segment este sub 10%, ceea ce va face modelul de business nesustenabil.
Această decizie vine într-un context dificil, spun producătorii şi exportatorii de vin. Şi asta pentru că în 2024, producţia de vin a scăzut cu aproape 20% din cauza schimbărilor climatice, costurile de producţie, energie, transport, forţă de muncă sunt în continuă creştere, iar vinurile de import intră pe piaţă la preţuri tot mai mici, iar vinul românesc riscă să dispară de pe rafturile consumatorilor.
„Este ca şi cum, după o cursă grea, ni se cere să mai alergăm încă un kilometru, dar cu o pova...