Un studiu recent sugerează că un consum zilnic de cel puțin 50 de grame de brânză cu conținut ridicat de grăsimi ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de demență. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că rezultatele trebuie interpretate cu prudență și nu reprezintă o dovadă clară că brânza grasă protejează creierul, relatează Science Alert.
Studiu observațional, nu o relație de cauzalitate
Cercetarea, desfășurată pe un eșantion de 27.670 de adulți din Suedia și întinsă pe aproximativ 25 de ani, arată doar o corelație statistică, nu o relație directă de cauză–efect. Asta înseamnă că nu se poate afirma cu certitudine că brânza grasă reduce riscul de demență, ci doar că cele două au fost observate împreună mai frecvent.
Una dintre cele mai mari probleme ale studiului este faptul că dieta participanților a fost înregistrată doar la început, prin jurnale alimentare și chestionare. Pe parcursul a 25 de ani, este foarte probabil ca obiceiurile a...

acum 1 ora
14






















English (US) ·
Romanian (RO) ·